InstaTIP: 3 minúty o nechuti na čerstvé potraviny v chladnom počasí

14. október 2024
Redakcia InstaGYM

1. Nemáš chuť v zime na čerstvé ovocie a zeleninu? Alebo skôr cez leto si tvoj žalúdok nežiadalo nič ťažké, a teraz sa tento pomer zrazu zmenil? V teple často preferujeme ľahšie potraviny, je to rovnako prirodzené ako to, že zmenou sezóny začne mať telo iné potreby a iné množstvo energie. Takže, v prvom rade nepanikár, a dovoľ si mať chuť aj na ťažšie chody. Tento fyziologický jav je prirodzený a má korene v adaptácii organizmu na zimné podmienky.

2. Tuky a sacharidy poskytujú rýchlu energiu a teplo. A čo telo potrebuje v chladnom počasí? Viac energie na udržiavanie teploty. Dáva to zmysel, že? Organizmus sa snaží udržať optimálnu telesnú teplotu, a preto vyžaduje viac kalórií, aby mohlo efektívne produkovať teplo. Tento proces sa nazýva termogenéza a môže viesť k zvýšenej chuti do jedla, najmä bohatších na tuky a sacharidy, ktoré poskytujú dlhodobý a okamžitý zdroj energie.

3. Nedostatok slnečného svetla môže ovplyvniť produkciu serotonínu, čo môže zmeniť stravovacie návyky. V zime tak túžime po potravinách, ktoré poskytujú okamžitú energiu a uspokojenie. Možno ti niečo hovorí anglické slovné spojenie „comfort food“, čiže „komfortné jedlá“. Sú to potraviny, ktoré poskytujú nielen fyzickú výživu, ale aj emocionálny pocit pohody a tepla.

 

PROGRAM „ŽER A NEPRIBER“

 

4. Aj napriek tomu, že toto všetko je normálne, dbaj na zachovanie si rovnováhy v strave a získavanie dostatočného množstva vitamínov a minerálov z čerstvých potravín. Ak nemáš chuť na surovú zeleninu, skús ju tepelne spracovať. Dusenie, pečenie či varenie v polievkach alebo prívarkoch môže byť spôsob, ako začleniť zeleninu do jedál bez pocitu chladu. Skús kombinovať čerstvé potraviny s niečím teplým a sýtym. Napríklad pridaj čerstvé bylinky do teplých jedál, alebo priprav jedlá ako teplý šalát, ktorý kombinuje grilovanú zeleninu s čerstvými prísadami.

 

Zdroj fotky: Shutterstock

V spolupráci s

triphero.svg
pelikan.svg