1. Daj svojim chuťovým pohárikom čas. Pri prechode na zdravý jedálniček najprv len znižuj ingrediencie, ktoré ti síce nerobia dobre, ale nevieš bez nich žiť. Napríklad, ak momentálne piješ kávu s 2 lyžičkami cukru, od zajtra sa začni zoznamovať s kávou, ktorá obsahuje len jednu lyžičku cukru. O pár dní ti bude stačiť možno len náznak sladkosti. Alebo, ak si pečené zemiaky nevieš predstaviť bez majonézy, tvoju zvyčajnú dávku nabudúce zníž na polovicu a doplň napríklad avokádovým pyré alebo bielym jogurtom.
2. Svet je plný korenín a byliniek. Červených, žltých, zelených, tmavých, bledých, pikantných, sladkastých... Začni sa s nimi kamarátiť, tvoju cestu k fit jedálničku krásne urýchlia. Ako by sa ti páčilo, nabudúce si namiesto hranoliek priprav pečené zemiaky so štipkou soli, chilli, rozmarínom alebo bazalkou. Smelo experimentuj.
3. Ver zdravým receptom. Zvyk je železná košeľa, a pokiaľ tvoje kuchárske znalosti boli osvojené z tradičných slovenských receptárov, je celkom možné, že vo svete fit pomerov, kombinácii, chutí sa nepohybuješ intuitívne. Potrebuješ nové skúsenosti aj vedomosti.
4. Sústreď sa na kvalitu. Nechci jesť lacno, investícia do jedla je investícia do zdravia, čo zas predstavuje investíciu do spokojnej budúcnosti. Pri nákupe potravín ber do úvahy ingrediencie, pôvod, čerstvosť a ďalšie charakteristiky. Výhodou kvalitného jedla je aj lepšia chuť a vyššia nutričná hodnota.
5. Nerob radikálne zmeny a netýraj sa. Pevná vôľa ruže prináša, ale pomaly ďalej zájdeš. Napríklad, ak ťa celý deň trápi neodolateľná chuť na čokoládovú tyčinku až tak, že fakt na nič iné nedokážeš myslieť, tak si jednu dopraj.
No a veľa spraví aj sloboda výberu. Ak už si vo večierke, pri regáli so sladkosťami, je len na tebe, či si vyberieš kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa alebo produkt plný „umelín“.
Zdroj fotiek: Shutterstock