1. Zdravý črevný mikrobióm (baktérie a ďalšie mikroorganizmy žijúce v našom tráviacom trakte) môže pozitívne ovplyvniť náladu a kognitívne funkcie. Strava bohatá na prebiotiká (napr. vláknina) a probiotiká (napr. jogurty, fermentované potraviny) podporuje zdravý mikrobiom. A tým pádom aj náladu.
2. Strava ovplyvňuje aj hormonálnu rovnováhu, ktorá môže mať vplyv na náladu. Napríklad, správny príjem mikroživín ako vitamíny skupiny B (obilniny, strukoviny, orechy, mliečne výrobky atď.), vitamín D (tučné ryby, vajce, niektoré mliečne výrobky atď.), železo (listová zelenina, strukoviny, orechy atď.) a zinok (morské plody, strukoviny, celozrnné obiliny atď.) je nevyhnutný pre hormonálnu rovnováhu a mentálne zdravie.
3. Aj množstvo stravy má významný vplyv na našu náladu. Keď sme hladní, naše telo uvoľňuje hormóny, ktoré nás robia podráždenejšími a menej sústredenými. Nízka hladina cukru v krvi môže spôsobiť únavu, roztržitosť a zhoršenie nálady. Naopak, prejedanie môže viesť k pocitom ťažkosti, ospalosti a zníženému sebavedomiu.
4. Spracované potraviny obsahujú vysoké množstvo pridaných cukrov, soli, nezdravých tukov a chemických prísad. Tieto zložky môžu prispieť k zápalu v tele a negatívne ovplyvniť náladu a kognitívne funkcie.
5. To, ako vplýva strava na náladu a psychickú pohodu, skúma nutripsychiatria alebo nutričná psychiatria. Zameriava sa na vzťah medzi výživou, mozgovou funkciou a duševným zdravím. Takže, ak ťa táto téma zaujíma, určite nájdeš niekoľko zaujímavých odborných článkov.
Zdroj fotky: Shutterstock