InstaTIP: 3 minúty o čajoch (zelený, čierny, biely, červený)

23. september 2023
Redakcia InstaGYM

1. Pri výrobe zeleného čaju sa listy naparujú a sušia, ale nefermentujú. Má tak vyšší obsah polyfenolov, čiže antioxidantov. Okrem toho má aj antiseptický a antibakteriálny účinok, takže pomáha predchádzať zubnému kazu a infekciám tráviaceho traktu. Medzi jeho špecifické vlastnosti patrí, že pomáha pri boji „s opicou“ a je i zárukou dlhodobej výdrže.

2. Čierny čaj sa prezýva „mladší brat kávy“. V kontexte obsahu kofeínu sa medzi čajmi nachádza na prvom mieste. Svoju špecifickú chuť má vďaka fermentácii, avšak práve počas tohto procesu stratí aj nejaké živiny, ktoré pri výrobe zeleného čaju prežijú. Stále obsahuje veľa antioxidantov. Podporuje funkciu imunitného systému, znižuje stres a pomáha bojovať s baktériami v ústach. A to sú len 3 benefity z mnohých.

 

DETOXOVÁ VÝZVA

 

3. Biely čaj sa ako jediný nevyrába zo zrelých listov, ale ešte z nevyvinutých púčikov. Ich striebristá membrána počas sušenia zbelie. Obsahuje približne dvakrát toľko antioxidantov ako zelený čaj, no kofeín takmer vôbec. Priaznivo pôsobí na pečeň, obličky, hladinu cholesterolu, kosti, zrak a dokonca aj krvný tlak.

4. Červený čaj sa nazýva rooibos. Neobsahuje kofeín, zato o to viac minerálov (vápnik, mangán, fluór, zinok, horčík, meď) a antioxidantov. Účinkom sa prispôsobuje potrebám tela: povzbudí alebo upokojí, podľa toho, čo práve potrebuješ. Odborníci ju vrelo odporúčajú aj pri poruchách spánku, trávenia a pri boji s alergiami.  

 

 

Zdroj: mindigkave.hu

Zdroj fotiek: Shutterstock