1. Mediteránna alebo stredomorská diéta založená na vyváženej strave bohatej na vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a cenné živiny. Obsahuje málo spracovaných potravín.
2. Stredomorský jedálniček obsahuje ryby a morské plody, nízkotučné mäso, vajcia, ale aj mlieko, jogurty, kefír, syry. Z pečív chlieb a pečivo z tvrdej pšenice (durum), a tá je základom aj cestovín. Povolená je aj ryža. Rôzne odrody šošovice (hnedá, červená) a zelenej fazule sú vítané, no a samozrejme čerstvá zelenina (paradajky, šalát, cibuľa, paprika, karfiol, artičoky, cvikla, brokolica...) a ovocie (jahoda, citrón, mandarínky, hrozno, broskyňa, pomaranč...).
3. Obilie, zelenina, ovocie, strukoviny obsahujú veľa vlákniny, preto sú určitou prevenciou obezity: bránia rýchlemu vstrebávaniu živín, ktoré sú zdrojom energie, zabraňujú tak prejedaniu. Z tukov sa preferuje olivový olej, ale jeho zdravým zdrojom sú aj ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Znamená to, že sa znižuje riziko chorôb súvisiacich z nadmernej konzumácie cholesterolu.
4. Stredomorské diéty v našich končinách zvyčajne povoľujú konzumáciu malého množstva mliečnych výrobkov a hydiny aj červeného mäsa, ale pravá stredomorská strava neobsahuje ani tieto potraviny.
Zdroj fotiek: Shutterstock